Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ακαθάριστη Εγχώρια Ευτυχία




Απογοητευμένοι από τη χρηματιστηριακή βουτιά και τις τράπεζες που πτωχεύουν, ή πιασμένοι στα δίχτυα του καπιταλιστικού κύκλου ευημερίας και χρεωκοπίας;

Τότε για όλους τους μεταμελούμενους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς, το μικρό βασίλειο του Μπουτάν στα Ιμαλάια προτείνει μια εναλλακτική: επικεντρωθείτε όχι στα τελικά κριτήρια αλλά, στο μέγεθος του χαμόγελού σας.

ʽΑκαθάριστη Εγχώρια Ευτυχία'Α, ή αλλιώς ΑΕΕ, είναι η μοναδική προσέγγιση του Βουδιστικού Μπουτάν στην εθνική ανάπτυξη, μια προσέγγιση που έχει δικαιωθεί, όπως λένε οι κάτοικοι του Μπουτάν, από τη συνεχιζόμενη κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

«Είναι ο υλισμός, το ποιός θα βγάλει περισσότερα, πιο γρήγορα χρήματα, η αιτία του προβλήματος,» λέει ο Phurb Dorji, γιατρός σε νοσοκομείου της πρωτεύουσας Thimphu και ένθερμος υποστηρικτής της επίσημης εθνικής φιλοσοφίας.

«Όλος ο κόσμος οδεύει προς τον υλισμό, και όσο περισσότερα έχουν, τόσο περισσότερα θέλουνε. Αλλά και πάλι δεν είναι ευτυχισμένοι. Δεν χρειάζεται να μας αντιγράψουν, αλλά θα πρέπει να δούνε κι άλλους τρόπους.»

Το Μπουτάν επιδιώκει την ΑΕΕ εδώ και μερικές δεκαετίες: την ιδέα είχε συλλάβει ο προηγούμενος βασιλιάς της χώρας, και ο νέος μονάρχης – ο 28χρονος Jigme Khesar Namgyel Wangchuck που στέφθηκε την περασμένη εβδομάδα—δηλώνει ότι θα παραμείνει ως κεντρική πολιτική.

«Τα σημαντικά για μένα και την οικογένεια μου είναι η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η πνευματική ευεξία. Οτιδήποτε υλικό, θα πρέπει να αποτελεί μέσο συντήρησης. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τους άλλους, σεβασμός για το περιβάλλον,» μας λέει ο Dorji, καθώς εξηγεί τις κύριες αρχές της έννοιας.

«Εάν τα πάντα καθορίζονταν από υλικά αγαθά, τότε θα ξεμέναμε από χρήματα. Δεν θα ήταν βιώσιμο.»

Οι αξιωματούχοι εδώ λένε ότι το να κυνηγάς την ΑΕΕ δεν σημαίνει ότι αγνοείς το ΑΕΠ—μάλιστα η χώρα πάει πολύ καλά σε αυτά τα νούμερα, έχοντας ένα μέσο όρο περίπου 8% ετήσιας ανάπτυξης για τα τελευταία χρόνια.

Μάλλον, λένε, πιο σημαντικό είναι το είδος της ανάπτυξης—εξ' ού και οι πολιτικές που εξασφαλίζουν δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, ένα καθαρό βουνίσιο περιβάλλον, καθώς και η διατήρηση των θρησκευτικών και πολιτισμικών παραδόσεων της χώρας.


«Εμείς ως άνθρωποι χρειαζόμαστε κάτι πέρα από τα υλικά αγαθά,» λέει ο πρωθυπουργός της χώρας Jigmi Thinley. «Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως μέλη μιας παγκοσμιοποιημένης κοινότητας,» συνεχίζει και προσθέτει ότι ο σκοπός του Μπουτάν είναι «να συνεχίσει να αναπτύσσεται οικονομικά και πνευματικά.»

Σαν αποτέλεσμα, λέει, η χώρα των απόκρημνων πεδιάδων και των χιονισμένων βουνοκορφών «γίνεται όλο και πιο ευτυχισμένη. Είμαστε ευτυχισμένοι άνθρωποι.»

Σύμφωνα με μια πιλοτική έρευνα που διενεργήθηκε από την Επιτροπή Ακαθάριστης Εγχώριας Ευτυχίας του Μπουτάν – πρότινος επιτροπή εθνικού σχεδιασμού- το 68% του πληθυσμού είναι ευτυχισμένο.

Αποτελεί πρόκληση το να διατηρήσεις αυτό το επίπεδο ικανοποίησης στην απομονωμένη χώρα των 600.000 κατοίκων που για πρώτη φορά είδαν δρόμους και νόμισμα τη δεκαετία του 1960, τηλεόραση το 1999 και φέτος τις πρώτες τους δημοκρατικές εκλογές.

Πολλοί κάτοικοι δηλώνουν αμέριστη πίστη στη φιλοσοφία της ΑΕΕ—έστω και αν τα δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια έχουν εκθέσει τον πληθυσμό στο μήνυμα του «ψωνίζω μέχρι θανάτου».

«Όσο έχεις αρκετά χρήματα για ρούχα, φαγητό και ένα μέρος να κοιμηθείς, ειλικρινά αυτά είναι όλα όσα χρειάζεσαι,» επιμένει η Sonam Phunbho, 54 ετών ιδιοκτήτρια μαγαζιού στην πρωτεύουσα Thimphu.

«Δεν υπάρχει λόγος να είσαι άπληστος, γιατί όταν πεθάνεις δεν θα πάρεις μαζί σου τη μεγάλη τηλεόραση ή το μεγάλο αυτοκίνητο.»

Ο 16χρονος μαθητής Tashi Tobgay, που περπατούσε στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας λέει ότι δεν βρίσκει νόημα στον καπιταλισμό. «Ποια η σημασία της ανάπτυξης μιας χώρας όταν οι κάτοικοι της δεν είναι ευτυχισμένοι;»

Επομένως, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να λύσει το γρίφο της καταρρέουσας οικονομίας, ο νέος βασιλιάς του Μπουτάν θέτει διαφορετικές προτεραιότητες.

«Καθήκον μου είναι όχι μόνο να διασφαλίσω την ευτυχία σας σήμερα αλλά και να καλλιεργήσω ένα γόνιμο έδαφος από το οποίο να κερδίζετε τους καρπούς της πνευματικής ευτυχίας και να επιτυγχάνεται ένα καλό κάρμα,» είπε στην τελετή ενθρόνισης του.

«Ακόμα και όταν οι δραματικές αλλαγές μεταμορφώνουν καθημερινά τον κόσμο και το έθνος μας, όσο εμείς συνεχίζουμε να προσπαθούμε για τον απλό και διαχρονικό στόχο του να είμαστε καλοί άνθρωποι... τόσο θα διασφαλίσουμε την ευτυχία των μελλοντικών μας γενεών.»

Yahoo News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου